Λιβαδειά: Mαζικό όχι στο αντεργατικό νομοσχέδιο(φωτο)

Μαζική ήταν η συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, στη Λιβαδειά, στα πλαίσια της σημερινής πανελλαδικής 24ωρης απεργίας, ενάντια στον αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή.

Το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνταξιούχοι της περιοχής και πολλοί ακόμη, διατράνωσαν την αντίθεση τους στο επίμαχο ν/σ, ζητώντας την απόσυρση του.

Πρόκειται για ένα ν/σ “τερατούργημα”, σύμφωνα με το Ε.Κ που:

– Νομιμοποιεί την εργασία σε πολλαπλούς εργοδότες έως και 13 ώρες το 24ωρο μέχρι 78 την εβδομάδα.
– Καταργεί το 5ήμερο γιατί δίνει το δικαίωμα εργασίας και το Σάββατο, χωρίς την συμφωνία του εργαζόμενου και χωρίς αναπλήρωση της αναγκαίας ανάπαυσης πριν την εργασία.
– Μειώνει την προσαύξηση από 75% σε 40%, της Κυριακής στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών (εμφιάλωση, συσκευασία, κλπ.), με προοπτική να ισχύσει στο μέλλον παντού.
– Ο εργοδότης μπορεί να προχωρά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας χωρίς να απαιτείται διαβούλευση με τα σωματεία, αλλά μόνο με τον ίδιο τον εργαζόμενο που βρίσκεται σαν μονάδα σε θέση αδυναμίας φοβούμενος την απόλυση.
– Για όσους εργοδότες έχουν ενταχθεί στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας, καταργεί την υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ κάνοντας έτσι αδύνατο να αποκαλυφθεί σε έλεγχο των εποπτικών αρχών που ελέγχουν για αδήλωτη εργασία, ο πραγματικός χρόνος εργασίας.
– Αποδιοργανώνει με υποστελέχωση, κεφαλαιακή ανεπάρκεια και άλλων μέσων, την εργασία των εποπτικών αρχών, που όπως διαφήμιζε ο Κ. Χατζηδάκης με ένα κλικ θα αποκάλυπταν την παράνομη απλήρωτη εργασία.


– Θεσπίζει συμβάσεις χρόνου εργασίας «ελάχιστης προβλεψιμότητας» και επιτρέπει έτσι στον εργοδότη να έχει επικουρικά εργαζόμενους και να τους καλεί όποτε τους χρειαστεί, με μια απλή 24ωρη ενημέρωση πριν την ανάληψη της εργασίας, ώστε να καλύπτει τις έκτακτες ανάγκες εργασίας, που μέχρι σήμερα κάλυπτε με υπερωριακή απασχόληση και ανάλογη προσαύξηση μισθού, χωρίς υπερωριακή αμοιβή. Η αμοιβή ενός εργαζόμενου με τέτοια σύμβαση όταν για μια ολόκληρη εβδομάδα δεν θα κληθεί να εργαστεί, θα είναι ίση με το ποσό που αμείβονται οι 3 ώρες εργασίας του, ενώ αν κληθεί στην εργασία θα μπορούσε να δουλέψει και 78 ώρες που είναι το ανώτερο όριο εβδομαδιαίας εργασίας, χωρίς να πληρωθεί υπερωριακά.

– Η δοκιμαστική περίοδος για τους «νέους εργαζόμενους» μιας επιχείρησης μειώνεται σε 6 μήνες, αλλά με δικαίωμα στον εργοδότη να τους απολύσει με πρόσχημα ότι δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του, χωρίς αποζημίωση και χωρίς η καταγγελία αυτής της σύμβασης να δίνει την δυνατότητα ο απολυμένος να πάρει επίδομα ανεργίας.
– Και για να μπορέσει να βοηθήσει τους εργοδότες να περάσουν χωρίς αντιδράσεις στους εργαζόμενους τον νέο εργασιακό ζουρλομανδύα, αποποινικοποιεί το δικαίωμα στην περιφρούρηση της απεργίας στους χώρους δουλειάς, τιμωρώντας συνδικαλιστές και εργαζόμενους με ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα.

Πηγή:siriosfm.gr

Σχετικά